diumenge, 28 de juny del 2015

HOMENATGE ALS ESCLAUS DEL FRANQUISME A IGAL. MEMORIAREN BIDEAK.



Al amigo Luis Ortiz que a punto de cumplir los 99 años sigue siendo todo un ejemplo para nosotros, ejemplo de trabajo, solidaridad y lucha por una sociedad mejor. Tenemos que celebrar su centenario el próximo año y verlo cumplir muchos años más, para que pueda volver a ver su República y que la verdad, la justicia y la reparación para las víctimas del franquismo sea un hecho. 


Com cada any hem estat a Igal honorant els esclaus del franquisme que amb les seves mans van construir una carretera de fam, malaltia i mort, però on també van rebre el suport de la gent dels pobles del Roncal que no van ignorar el seu patiment. Hem recordat com sempre a en Juantxo, l'Álvaro i en Joan, que van deixar un trosset del seu cor en aquest meravellós lloc.



Com cada any va estar present la premsa recollint les paraules dels protagonistes d'aquest acte que els companys de Memoriaren Bideak porten a terme amb un treball impagable, amb els braços oberts i un gran somriure, fent lo complicat molt fàcil.





Els companys i amics de Memoriaren Bideak.


També com cada any el zanpantzar amb els seus sons de muntanya i els txistus de Xanti Begiristain i Kepa Bales que van tocar l'himne de la República, la Internacional i A las Barricadas.


Mikel Mendizabal va parlar del documental Trabajadoriak, esclaus del franquisme a Oarsoaldea.


Els protagonistes de l'homenatge.


Luis, Lucio, Vicente, Josefina...


Aquest any es van sumar a aquest homenatge els familiars dels treballadors forçosos de la província de Toledo, que van construir la carretera de Lesaka a Oiartzun. Un treball esclau que recull el llibre "Batallón de pico y pala: cautivos toledanos en Navarra (Lesaka, 1939-1942)".


També com cada any l'aurresku d'honor a supervivents i familiars.


Els companys de la CGT amb un convidat molt especial, el Lucio Urtubia que ens va recordar conjuntament amb altres participants d'aquest acte que la lluita és el camí, una senda que és obligatori recórrer.


Van poder adquirir el documental Trabajadoriak i el llibre de Batallón de pico y pala entre altres treballs sobre la repressió franquista a Nafarroa.


I més tard la festa a Bidangoz on compartim l'alegria de la reivindicació amb el menjar i la música.